Google Rader

Mi ez?

Comfort zone = boredom zone.

Bővebben itt.

Friss topikok

Linkblog

A kiszámíthatóság csapdája

2008.11.23. 11:45 | Balázsi György | Szólj hozzá!

A gépek kiszámíthatóak (már amelyik hibátlanul működik), az emberek nem (már amelyik hibátlanul működik...).

Ez a különbség számtalan komplikáció forrása.

(A türelmetlenek kedvéért: a konklúzió nem az lesz, hogy az embereknek kiszámíthatóaknak kellene lennie, és nem is az, hogy a gépeknek kiszámíthatatlannak kellene lennie.)

A gépekkel alapvetően két féle ember van kapcsolatban: akik készítik, és akik használják őket.

A gépek (beleértve a szoftvereket, weboldalakat, de bizonyos értelemben még az emberek által működtetett, de személytelen folyamatokat is) kiszámíthatóak, vagyis - feltéve, hogy rendesen megcsinálták és kitesztelték őket - ugyanarra az akcióra konzekvensen ugyanazt a reakciót fogják produkálni.

Pl egy adatbázis lekérdező interface konzekvensen hibajelzés ad, ha a felhasználó a dátum megadásakor a napok után is pontot tesz (persze a hibajelzés nem azt mondja, hogy ne tegyél pontot a napok után...).

A programozó miért nem veszi észre, hogy ez így NEM jó?

Valószínűleg a gépek kiszámíthatósága vezeti félre.

Az emberek közül vannak, akik tudják, hogy a napok után nem szabad pontot tenni, mások nem. A programozó valószínűleg több olyan emberrel találkozik, aki tudja. És ha az emberek ugyanolyan kiszámíthatóak lennének, mint a gépek, jogosan vetíthetné ki a tapasztalatait az ÖSSZES emberre.

A programozó szempontjából azok a felhasználók, akik nem tudják, hogy nem szabad pontot tenni, a STIPID userek, aka lamerek.

A megoldás?

Bár az emberek egyesével kiszámíthatatlanok, a viselkedésük statisztikailag általában mégis leírható.

Azokat a butaságokat, amelyeket a felhaszhálóknak elhanyagolható töredéke követ el, tényleg nem kell figyelembe venni. De az a viselkedés, amit már nem elhanyagolható kisebbség, vagy akár a többség követ, természetes, és a rendszernek kezelnie kell.

Az emberi viselkedést ignorálni könnyű. Emberi interface-eket tervezni nehéz. De amíg van, aki megteszi, azok, akik nem veszik rá a fáradságot, előbb-utóbb elbuknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://outofthebox.blog.hu/api/trackback/id/tr19783920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása